maandag 20 maart 2017

Een brief aan mijn 16-jarige zelf | Personal

Het artikel wat ik vandaag ga posten, is best persoonlijk. Namelijk een brief aan mijn 16-jarige zelf. Ik kwam dit tegen en vond het een heel mooi idee. Stiekem vind ik dit dus heel spannend om te posten!

quote, joy, and inspiration afbeelding



Lieve 16-jarige Laura,

Je bent nu 16, zit in je eindexamen jaar en weet niet wat je te wachten zal staan. Op het laatste moment, in alle examenstress, moet je nog van vervolgopleiding veranderen. Wat je wilde, stond je toch niet aan. Afgewezen op de grafische opleiding kies je voor MBO juridisch. Niet wetende dat je 2 jaar later je diploma op zak hebt, na een jaar les en na een jaar een enorme leuke stage. Je had het zo enorm naar je zin op die stage, met allerlei leuke collega's om je heen. Na een jaar 36 uur per week werken en elke dag ook nog eens ruim 3,5 uur reizen was je gewend aan het ritme van werken. Toch koos je ervoor je in te schrijven voor een studie, namelijk HBO- rechter. Wie had dat gedacht he, dat jij zou kiezen voor een studie met zoveel boeken. Vroeger als klein meisje, toen wilde je kapper worden en niet graag leren. Nu zit je uiteindelijk in het 1e jaar van het HBO en gaat het, tot nu toe, erg goed. Je doet (meestal) goed je best en zorgt dat je genoeg leert voor je tentamens. Je zit in een klas waar je het met (bijna) iedereen goed kan vinden en gaat veel leuke dingen doen met je vriendinnen van school. Drankjes doen, hapjes eten, uitgaan, etc.



Je bent nu hopeloos verliefd op een jongen, maar je ziet nog niet in hoeveel pijn hij je gaat doen. Want je bent nog zo naïef, op 16-jarige leeftijd. Gelukkig kom jij er later wel achter dat deze jongen niet goed is voor je, maar heb je er van geleerd? Nee dat niet. Je stoot jezelf nog een aantal keer aan dezelfde steen, waarna ook 1 jongen je heel onzeker maakt. Wat je heel veel moeite kost, het beeld van jezelf veranderen. Je denkt alleen maar negatief over jezelf, en het kost dan ook een hoop moeite om weer een positief beeld van jezelf te krijgen. Nog steeds mag je wel wat zekerder worden over jezelf, maar je staat in ieder geval een stuk sterker in je schoenen en denkt een stuk positiever over jezelf. Je hebt geleerd van alles, en jezelf ontwikkeld. Dat is heel goed natuurlijk. Je bent vervolgens heel erg gekwetst door een jongen, die je karakter niet leuk vond (want je kunt best vurig zijn) en je te dik vond. Helaas heeft dit laatste je heel erg veel pijn gedaan, ondanks dat deze jongen verder niet zoveel betekende voor je. Ja, woorden doen echt pijn. Langzaam zet je jezelf erover heen en ga je je weer beter over jezelf voelen. Want wat betekent de mening van zo een sukkel nou!? Uiteindelijk vind je een leuke jongen op 19-jarige leeftijd, maar de toekomst hiermee is natuurlijk nog niet uitgestippeld. Maar je bent gelukkig, school gaat goed, vriendinnen gaat goed en je zit - ondanks de schoolstress soms - enorm goed in je vel. Na alle pech komt het toch goed, voor zover we nu zijn. Wat er gaat gebeuren in de toekomst, is allemaal een verrassing.

pink, positive, and stay afbeelding

Je gaat op 19-jarige leeftijd verhuizen naar een grote stad, Den Haag. Wie had dat gedacht, van de middle of nowhere ga je naar de grote stad! Je hebt het er naar je zin en geniet van de zelfstandigheid. Af en toe laat je de afwas dan wel een week staan, maar ach dat hoort er allemaal bij. Je favoriete maaltijd, rijst met kip, maak je dan ook regelmatig. En vergeet niet de kipburgers, waar je gek op bent.

Hoe de toekomst zal worden, is natuurlijk onzeker. Maar je bent enorm gegroeid, in 3 jaartjes. Je bent gelukkig, 2 diploma's op zak en nu bezig met je bachelor. Je mag trots zijn op jezelf en genieten van de goede momenten.


2 opmerkingen:

  1. Mooi artikel heb je geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat prachtig mooi geschreven en helaas ook heel herkenbaar hoe een jongen je kan kwetsen met een paar woorden

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie!